Форум В'язівка

Теми для публікацій та розмов


Наша школа
1 вересня 2011 Юлія Бондаренко

Історія села В'язіво?к
1 вересня 2011 Юлія Бондаренко

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Бондаренко Юлія, користувач 1ua
Юлія Бондаренко
Тема: Історія села В'язіво?к
В'язіво?к — село в Україні в Городищенському районі Черкаської області, центр сільської ради. Населення — 2 918 чоловік (на 2009 рік).

Село розташоване по обидва боки річки Вільшанка. Протяжність населеного пункту за течією річки становить близько 10 км, ширина — 3,5 км. Найближчі залізничні станції: Цвітково — 7 км, Шпола — 22 км, Городище — 15 км. Площа у адміністративних межах — 2006 га.

Біля села виявлено археологічні знахідки часів палеоліту, неоліту, трипільської культури та епохи бронзи.

Про походження назви села існує декілька версій. Одна із них твердить, що нібито перші поселення були розташовані серед великих заростів дерева в'язу. Другий переказ пояснює походження назви села від в'язальних майстерень, в яких вироблялися кошики. Топонімічний словник-довідник 1973 року дає пояснення: назва походить від слів «в'язань», «в'язель», «в'язило», «драговина», «трясина», «болото», «заплави»; дослівно — «річка, на якій багато трясовини».
З друкованих джерел село відоме з 1653 року. Воно було засноване за часів козацтва торговцями, які селилися на шляху чумаків, що по сіль ходили. Торговцями був створений великий ринок з різноманітним вибором товарів. Він привернув до себе увагу багатьох людей, навіть з таких великих міст як Київ, Черкаси. В поселенні було 8 церков.

У 70-х роках ХVII століття В'язівок було розорено й спалено, населення було знищене турецько-татарськими військами, згодом містечко почало заселятися. В 1741 році тут було 97 дворів.

В'язівські селяни були учасниками Коліївщини. Ходять легенди, що сюди приїжджав Максим Залізняк для освячення ножів, досі збереглася назва — Гайдамацький яр.

В середині 19 століття за даними Лаврентія Похилевича в селі мешкало 4333 православних, 30 римокатоликів і 238 євреїв.[4].

У липні 1941 року село було окуповане нацистськими військами. 7 лютого 1944 року військові частини 252-ї стрілецької дивізії відвоювали В'язівок. У боях за відвоювання села загинуло близько 160 воїнів. На фронтах полягло 613 мешканців села. У пам'ять про них на території села височать два пам'ятники та обеліск Слави.

У В'язівку колись було дві церкви — Успіння Пресвятої Богородиці (1727 року) та Покрови Пресвятої Богородиці (1853 року). Нині існуюча Успенська церква збудована 1859 року (за іншими даними в 1771 році). Покрівська церква була зруйнована в 1933 році і така ж доля чекала Успенську церкву. У 1941 році церкву почали розбирати, але війна цьому завадила. Встигли розібрати лише куполи. На даний час Успенську церкву знову прикрашає купол, увінчаний хрестом. В середині купол розписаний київськими художниками.

У 1996 році усю покрівлю церкви перекрили новою бляхою. Під час цих робіт над ризницею було знайдено заховані хрести, які колись були на куполах Успенської церкви. В 1941 році, хтось із благочестивих прихожан заховав хрести, як найбільшу святиню. І ось більш як через століття ці хрести знову прикрасили церкву.

З жовтня 1995 року у Свято-Успенській церкві служить священик Михайло Винник. У церкві працює бібліотека духовної літератури. До Свято-Успенської парафії села В'язівок в даний час належить село Воронівка.

1 вересня 2011


1


  Закрити  
  Закрити